Bekken als basis voor een onafhankelijke zit

jose en dimphy

BLOG #SEPTEMBER 2019

Graziozo en Equithem Training

Zoals we in de eerste blog al hadden geschreven heeft je bekken een belangrijke invloed op je houding en zit. Vanuit je bekken middenstand kun je je bekken optimaal gebruiken en zo de beweging van je paard het beste volgen. Vanuit deze basis geeft dit ook de maximale positieve positie van je ruggenwervels en worden rug- en nekklachten voorkomen.

 

Dan is er natuurlijk nog het links rechts verschil. Zoals iedereen wel herkent is er altijd een ongelijkheid tussen links en rechtsom. Vaak is het zo dat een paard op één kant minder buigt. Als een paard bijvoorbeeld linksom minder buigt zal de ruiter meer op de rechterkant worden gezet. Met als gevolg dat dit probleem alleen maar groter wordt en het paard nog minder zal gaan buigen. Dit heeft dan weer invloed op je beenligging en bekkenpositie. Ook heeft dit invloed op de ligging en vulling van je zadel. Het is dus enorm belangrijk dat de ruiter hier op traint. Een goede hulp om meer inzicht te krijgen op je houding is van achter op je zadel verticaal een stukje tape te plakken en dit doe je dan hetzelfde op je shirt. Dan laat je iemand anders recht van achteren een filmpje maken. Dan kun je heel duidelijk zien wat er gebeurd. Om dit te verbeteren zal je dus moeten trainen op het rechrichten van je paard en je ruiterhouding. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld de flexsaddle trainer waarbij je bekken en ruiterhouding wordt getraind. Hierdoor zal een duidelijke verbetering van je zit zichtbaar worden. Met als gevolg een rechter paard.

We willen natuurlijk allemaal een mooie zit. En vanuit de optimale basis bekkenpositie zit je vanzelf beter en haal je veel meer uit je training. Dit levert een groot voordeel op voor je paard omdat je gewicht mooier centraal is je minder druk geeft op de lendenen van je paard. Door beter mobiel te zitten kun je je voorstellen dat dit voor je paard ook veel comfortabeler is. Om dit beter te kunnen begrijpen zullen we in deze blog dieper in gaan op de anatomie, stabiliteit van het bekken, types en de stand van je bekken. Veel problemen die voorkomen bij een goede houding en zit, zijn te wijten aan ‘het centrum van je lichaam’, namelijk je bekken.

ANATOMIE

Laten we het er als eerst over hebben waaruit het bekken qua structuren uit bestaat. Je bekken (pelvis) bestaat uit twee darmbenen die aan beide kanten worden verbonden door de schaambeensvoeg aan de voorkant. Aan de achterkant worden de darmbenen verbonden door het heiligbeen, deze 2 vormen het SI gewricht. Het heiligbeen loopt uit tot je staartbeen. Het darmbeen bestaat uit je schaambeen en je zitbeen en vormt daardoor ook meteen je kom van het heupgewricht. Aan de onderkant van je zitbeen zitten de zitbeenknobbels. Wanneer je op een harde stoel zit, kun je deze zitbeenknobbels voelen. Je benen en de wervelkolom zijn middels het bekken verbonden.

Behalve botdelen hebben we ook te maken met spieren. Spieren hechten vast van botpunt tot botpunt zoals we hiervoor al hebben besproken. Hierbij behorende:

  • Bekkenbodem
  • Buikspieren
  • Rugspieren
  • Bilspieren
  • Beenspieren

DE STABILITEIT VAN JE BEKKEN

Stabiliteit betekent dat er een situatie ontstaat waarin zonder verstoring er geen verandering zal plaatsvinden. Wat draagt bij aan stabiliteit? We kunnen de term stabiliteit onderverdelen in 3 delen:

  • Het passieve systeem: Wervels, gewrichten en banden.
  • Het actieve systeem: Spieren en pezen.
  • Het neurale systeem: Het zenuwstelsel.

De vorm van het bekken zorgt ervoor dat er stabiliteit van het bekken plaats vind. Dit is mede ook afhankelijk van het type bekken wat men heeft. Zo zit er een verschil in het mannen en vrouwen bekken.

Vrouwen hebben een relatief een breder en wijder bekken dan mannen, de hoek tussen de beide darmbenen is ook groter. Omdat beide heupen bij mannen wat smaller zijn, zijn de spieren die tevens voor stabiliteit zorgen ook korter en massiever waardoor zij meer stabiliteit kunnen handhaven. Dus zij hebben van nature een stabielere zit, sorry dames. Het staartbeen is bij mannen ook relatief langer dan het vrouwelijke staartbeen. Enerzijds zorgt dit er voor dat mannen minder support nodig hebben om hun bekkenmiddenstand te kunnen handhaven, anderzijds zorgt dit voor minder mobiliteit in tegenstelling tot de vrouw. Dus gelukkig voor de vrouwen zij in dat opzicht weer een voordeel in hun zit ten opzichte van de man.

DE STAND VAN JE BEKKEN TEN OPZICHTE VAN HET ZADEL

Wanneer je zadel goed is aangepast op jouw type bekken, dan klopt de schouder, heup en haklijn. Hierbij wordt de lage rug het beste ondersteund. Wanneer dit niet goed ondersteund wordt door de stand van je bekken, dan kan het zomaar zijn dat je naar vervangende ondersteuning zoekt door te gaan compenseren elders in het lichaam of wordt je bekken in een positie gezet waarbij je niet optimaal in alle richtingen mee kunt bewegen. Dit uit zich bijvoorbeeld in; een stoelzit, nek- en rugklachten, geen stille zit, onderbeen en bovenlichaam niet op de ideale lijn. De meest optimale positie van een gewricht waarin het de meeste ruimte heeft om te kunnen bewegen, ook wel de neutrale zone genoemd.

De meest optimale positie van een gewricht waarin het de meeste ruimte heeft om te kunnen bewegen, ook wel de neutrale zone genoemd.

Ook kan het zijn dat een gewricht onvoldoende form closure (de vorm van je bekken) of onvoldoende force closure (de stabiliserende spieren) heeft. Hierdoor neemt de neutrale zone in het bekken juist waardoor er minder stabiliteit is.

Ook kan het zijn dat door bijvoorbeeld littekenweefsel, minder mobiliteit van het bekken of door overmatige compressie van een te krap zadel de neutrale zone af neemt.

Wanneer de ruiter meer moeite moet doen door elders in het lichaam te gaan compenseren en bepaalde spieren gaat aanspannen terwijl dit niet de bedoeling is neemt de neutrale zone ook af.

Bovenstaande verklaart waarom als een bekken in een positie wordt gezet, bijvoorbeeld naar voren gedraaid wordt, dan wordt er een luie stoel positie aangenomen. Wij hopen jullie wat meer inzicht te hebben geven over het belang van een goede houding.

Graag tot de volgende blog.

José & Dimphy

Bekken als basis voor een onafhankelijke zit
Schuiven naar boven