Paardrijden is een puzzel

Graziozo-en-Equithem-training

EVEN VOORSTELLEN

Vanaf deze maand zal er elke maand een blog van ons verschijnen. Om te beginnen zullen we ons even aan jullie voorstellen. Wij zijn Jose Veltman; Grand Prix amazone ORUN 4 instructrice en eigenaresse van het zadelmerk Graziozo. En Dimphy van Oss; subtopamazone, fysiotherapeut met specialisatie van het bekken en eigenaresse van Equithem training. Deze eerste blog gebruiken we als introductie zodat jullie een beetje een indruk krijgen wat je van ons kunt verwachten qua inhoud in de toekomstige blogs. Wij hebben de handen ineen geslagen omdat wij vinden er nog veel winst te behalen is in de en houding van ruiters. Dus zullen we dieper ingaan op de houding en zit van de ruiter, de meest voorkomende problemen waar deze door worden veroorzaakt en natuurlijk wat je hieraan kunt doen om dit te verbeteren. Want wie wil nu niet een mooie zit? Wij wel in elk geval. Voor een belangrijk deel is de juiste bekkenpositie erg belangrijk om geen stoel zit te ontwikkelen. Want zonder de juiste bekkenpositie kun je nu eenmaal niet een optimale stille zit ontwikkelen. En we zien veel ruiterklachten in rug en nek door deze verkeerde basis. Hierover gaan we later wat dieper in deze blog.

FLEXSADDLE

Om een goed beeld te krijgen waar de verbeterpunten voor de ruiter liggen maken wij gebruik van de flexsaddle. De flexsaddle is een houding- en zit trainer waarbij er middels een computeranalyse je houding in beeld wordt gebracht. Wat er tijdens de analyse naar voren komt is vaak heel herkenbaar voor ruiters. Deze analyses gebruiken wij ook tijdens beurzen en evenementen. Dus mochten jullie nieuwsgierig zijn naar je eigen verbeterpunten komt gerust langs om een analyse te doen.

WAT IS DAAR VOOR NODIG?

We weten allemaal dat paardrijden een puzzel is en dat er allerlei factoren bijdragen om de puzzel compleet te krijgen. Te denken aan ruiterbalans, een juist zadel, een kundige instructeur, en vanzelfsprekend een gezond paard. Maar we hebben natuurlijk te maken met de natuurlijke scheefheid van ruiter en paard, de anatomie en natuurlijk de uitdaging die het met zich mee brengt. Veel ruiters en paarden hebben problemen die worden veroorzaakt door het niet optimaal kunnen zitten van de ruiter. Daarbij kun je denken aan scheef zitten, niet optimaal de beweging van je paard kunnen volgen, onrustige houding, etc. Met als gevolg lichamelijke klachten voor de ruiter, scheef worden van je zadel en niet te vergeten je paard die daar natuurlijk ook mee in de weg zit. Waarvan we allemaal weten dat dit verstrekkende gevolgen heeft voor zowel ruiter en paard.

HOE KOMT DAT DAN?

Als de ruiter niet goed kan zitten kan dit komen doordat de ruiter niet voldoende bekkenmobiliteit, of stabiliteit heeft. Te denken aan een zadel die te weinig ondersteuning geeft aan de ruiter of een zadel die de ruiter ‘op sluit’ waardoor hij/zij wordt geblokkeerd in het meebewegen van het paard. De rug van je paard wordt ontlast als je soepel kunt meebewegen. Hoe minder storing, hoe minder de belasting. Door de vele ruiterklachten die ik behandel (Dimphy) zie ik veel fysieke lichamelijke gevolgen die veroorzaakt worden door een zadel dat niet aan sluit op de anatomie van de ruiter. Helaas wordt dit door vele zadelmakers gemist. Het creëren van een soepel, uitgebalanceerd paard vereist dat de ruiter dus een op anatomie gebaseerd zadel heeft. Je bekken is de basis voor een stevige kern. Elke beweging wordt geaccentueerd met een kanteling van het bekken in het ritme van het paard. Als je te weinig bewegingsvrijheid hebt en beperkt wordt in je bekkenmobiliteit door een zadel , kun je je paard hiermee storen in zijn ritme omdat je niet flexibel mee kunt bewegen in elke richting. Je brengt je paard uit balans en houdt hem eigenlijk tegen door zijn beweging te blokkeren. Kortom: het zadel moet passend zijn bij het paard en de ruiter en vormen zo een fundament voor een correct geplaatst bekken samen het gericht trainen van je houding. Dit zorgt dus de optimale houding van de ruiter.

Door middel van deze blog willen wij jullie wat iets bijdragen over de aspecten die bijdragen aan een goede zit, en zullen daar dieper op in gaan in onze volgende blogs.

Paardrijden is een puzzel
Schuiven naar boven