Dressuurzadel als spil van een groter geheel

Het is alweer enige tijd geleden dat wij een blog hebben geschreven. Dit gaan we nu weer maandelijks oppakken omdat wij het leuk en belangrijk vinden om kennis te delen. Wij hebben het al eerder gehad over het belang van met elkaar werken en elkaar versterken.

BAND MET JE TEAMGENOOT

Paardrijden is immers een sport waarin je een band dient te ontwikkelen met je teamgenoot, een paard, om zo te kunnen rijden zonder blokkades en verzet en zo het samenwerken met je paard met veel plezier te kunnen doen. Paardrijden is immers geen vechtsport 😉
Daarbij zijn er een aantal tools die ervoor nodig zijn en die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Hoe meer tools er optimaal zijn hoe waanzinnig het eindresultaat. Dit noemen we ook wel: Een multidisciplinaire aanpak. Dit houdt in dat er op verschillende knoppen tegelijk gedrukt zullen worden en dat deze met elkaar zullen communiceren over bevindingen en verbeterpunten of juist een preventieve benadering. Op deze manier kan er tot een zo optimaal mogelijk resultaat worden behaald. Wij zijn dus van mening dat zo’n samenwerking enorm belangrijk is.

OP DE JUISTE KNOPPEN DRUKKEN VOOR EEN OPTIMAAL RESULTAAT VAN JOU EN JE PAARD

Om jou en je paard zo optimaal mogelijk te laten functioneren zal er op meer knoppen tegelijk moeten worden gedrukt. Hier zullen we proberen iets meer de diepte in te gaan. Zoals iedereen wel weet zijn zowel jij als je paard A symmetrisch. Dit houdt in dat twee helften van een lichaamsdeel niet geheel elkaars spiegelbeeld zijn. Is dit erg? Nee, maar je dient er wel bewust van te zijn wat voor invloed dat kan hebben op jouw zit, hulpen, de buiging van jouw paard en wat voor een andere gevolgen dat zou kunnen hebben. Onderstaand geven we een voorbeeld: Voor je paard betekent dat in veel gevallen dat de schouders een verschillende ligging hebben. Ook staat het bekken vaak niet gelijk. Om het nog eenvoudiger te maken zal het paard op 1 kant buigzamer wat weer als gevolg heeft dat het paard het binnen achterbeen naast de massa zal zetten en op deze manier van het achterbeen af zal lopen. Het lastige van deze situatie dat het paard de ruiter dus ook op een kant zal worden gezet. Dan heb jij als ruiter ook nog te maken met je eigen A symmetrie en je voorkeurskant. Wat zal dit allemaal tot gevolg kunnen hebben? Doordat jij als ruiter je paard ongelijk belast zal deze nog schever worden. Je geeft meer druk aan 1 kant op je zadel waardoor deze scheef kan zakken wat natuurlijk logisch is. Door deze manier van onbewust scheef trainen kan je paard zijn rug niet op de juiste manier gebruiken en dit heeft gevolgen op de hele keten. Wanneer men dus niet bewust is van deze aspecten kan er dus een vicieuze cirkel ontstaan. Zie onderstaande afbeelding. Het probleem kan dus overal in de cirkel beginnen, maar als wij niet weten bij welke knop we moeten beginnen, kan het een en ander een gevolg daarop zijn en dus het volgende punt versterken. Het belangrijkste is dus om te weten waar start het probleem? En hoe kunnen we dit samen oplossen? Maar vooral waar moeten we beginnen. Omdat alles onlosmakelijk met elkaar verbonden is.

VOORKOMEN VAN BLESSURES

Dus de missie is om door bewustwording te creëren er hierdoor naar blije paarden te creëren die met ons willen werken. Ook zullen er veel minder blessures ontstaan. Dat is toch een mooie bijkomstigheid. Wij vinden het zo gaaf als alle puzzelstukje op zijn plek vallen en het beeld zo ongelooflijk fijn en ontspannen is. Wij moedigen dus iedereen die op een paard zit zich te verdiepen en op deze manier de wereld een beetje beter te maken. Gelukkig gaat het al vaak heel goed en daar Paardrijden is nou eenmaal echt super ingewikkeld om dit goed onder de knie te krijgen gezien er zoveel aspecten mee gemoeid zijn. Wist je bijvoorbeeld dat je paard veel fijner loopt als jij zelf bij de fysiotherapeut bent geweest? Laat staan als je aan de slag gaat met je trainingsschema op maat na een inventarisatie van je A symmetrie en een computeranalyse van het bekken. Jullie investeren veel in het management om het paard alleen vergeten we soms onszelf. Terwijl wij de grootste invloed hebben in het uiteindelijke totaalbeeld!
Kun je je voorstellen als je bekken niet gelijk staat wat voor gevolgen dit kan hebben op je paard en je zadel. Hoe symmetrischer ruiter en paard zijn hoe optimaler het eindresultaat. Maar daarnaast is het ook belangrijk om deze symmetrie te kunnen handhaven, en toe te kunnen passen in een dynamische beweging. Geen 90% op rechts en geen 110% op links.

DRESSUURZADEL EEN ONDERSCHAT ONDERDEEL

Dit is echt verbazingwekkend welke resultaten je bereikt door op meer knoppen tegelijk te drukken. Ook het zadel is daar een belangrijk en onderschat onderdeel van. Het zadel moet natuurlijk passen voor je paard. Maar wist je dat een zadel dat voor een paard past maar voor een ruiter niet dit meer discomfort oplevert als andersom. Je kunt je voorstellen dat als jij in een stoelzit zit of niet mee kan zitten door een minder goed passend zadel je je paard enorm in de weg kan zitten. Daarom hebben wij per model wel 36 opties qua kussens en zit voor de ruiter . En middels onze kennis kunnen wij behalve een goed passend zadel om bij een probleempunt wat invloed kan hebben op de zit, zadel, ruiter en paard ook advies bieden om een bijpassend specialist te zoeken middels ons netwerk. Want niemand bouwt het huis in zijn eentje. Dit omdat er zoveel onderling verschil zit tussen ruiters onderling. Ook dit is weer een stukje van de puzzel. Als je zadel al goed ligt zit voor jou en je paard; helemaal top. Mocht je al enige tijd je zadel niet hebben laten controleren. Doe dit echt regelmatig. Je kunt je voorstellen wat de krachten van het zadel ongelijk belasten voor een gevolg kan hebben op de vulling en dit op je paard. En natuurlijk ben jij degene die regelmatig en dan het liefste 2x per jaar zijn of haar zadel laat controleren. Is dit natuurlijk niet voor jou bedoeld. Maar wees je bewust van het discomfort voor je paard . Voor jezelf en dus zo ook weer voor elkaar.

HOEFSMID

Dan is er natuurlijk de hoefsmid dit ook zeer belangrijk is als een van deze schakels . Je loopt zelf ook niet in te grote of te kleine schoenen. Doe je dat wel, dan zal ook jouw ruggebruik net wat anders zijn dan dat wanneer je dat in passende schoenen doet.

DE NEUZEN DEZELFDE KANT OP

Helaas zien we regelmatig dat het team om een combinatie niet met de neuzen dezelfde kant op staan en dit is natuurlijk zeer verwarrend en maakt jou als eigenaar alleen maar onzeker. Wie heeft er nu gelijk. Natuurlijk mogen de deskundige ieder op zijn of haar vakgebied het niet met elkaar eens zijn. Maar speelt hier helaas vaker het ego als echte expertise van het andere vakgebied. Al is het natuurlijk zo dat een instructeur of een osteopaat geen zadelpasser is en vice versa. Dit is nou eenmaal een ander vakgebied en een andere opleiding. Zelfs als ik een zadel tegen kom heb ik niet zo snel een mening. Deze kan ik pas vormen als ik overleg heb gehad met de betreffende collega en zo het hele plaatje compleet heb zoals de historie van ruiter en paard. En misschien nog wel belangrijker is het respect dat er naar mijn mening wel meer mag zijn voor elkaars vakgebied. Door met elkaar onderling nieuwgierig vragen te stellen en van elkaar te willen leren kunnen we als team om een combinatie heen functioneren en zal dit tot waanzinnig mooie resultaten leiden. En niet te vergeten, elkaar versterken.

WIE DOET ER MEE?

Laten we met elkaar nieuwsgierig zijn, vragen stellen en informeren naar de nieuwste ontwikkelingen van zijn of haar vakgebied en vorm dan een mening met inhoud. Ook de ontwikkelingen in manier van trainen, zadels, bomen etc. worden steeds bijgestuurd gebaseerd van wetenschappelijk onderzoek. Veelal zien we papegaaien die delen wat ze ooit hebben gehoord. Dat heeft niks met inhoudelijke kennis te maken. En bovenal laten we wat liever zijn voor elkaar en zo tot prachtige resultaten te komen. Onze missie. Wie doet er mee?

José & Dimphy

Dressuurzadel als spil van een groter geheel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven